ГО «Українська Ініціатива» вітає литовський народ із Днем незалежності Литовської Республіки

ГО «Українська Ініціатива» вітає дружній по відношенню до України литовський народ, Литовську Республіку, Посольство Литовської Республіки в Україні, Київське товариство литовської культури ім. Майроніса, литовську громаду в Україні зі 100-річчям з Дня проголошення незалежності Литви (16 лютого 1918 року).

Зичимо Литовській Республіці успіхів та процвітання, хай міцнішає дружба між нашими державами. Ми пам'ятаємо, яку велику допомогу та підтримку надавала Литва Україні в часи Визвольних Змагань 1917–1921 рр. Фактично, до самого моменту радянської окупації Литва надавала моральну та матеріальну підтримку борцям за незалежність України, багато хто з них, — як Євген Коновалець, — мав литовський паспорт.

Однією з величних постатей литовської історії є третій прем'єр-міністр незалежної Литви, яскравий науковець та громадський діяч, видатний борець за незалежність Литви, великий страдник Пранас Довідайтіс. Після того як російські окупанти зайняли Литву, його ув'язнили і вивезли на територію окупованої ними ж України. У концтаборі в Старобільську (Луганська область) Пранаса Довідайтіса російські загарбники та їхні посіпаки піддали нелюдським тортурам та катуванням. У 1942 році його вивезли до Росії, де закатували до смерті.

ГО «Українська Ініціатива» має намір провести навесні 2018 року низку заходів з метою вшанування славної пам'яті Пранаса Довідайтіса, ознайомлення громадськості в Україні з життям та діяльністю цього великого сина дружнього нам литовського народу. Досягнуто попередньої домовленості щодо проведення такого заходу в Старобільську, можливо, на його честь там буде встановлено меморіальну дошку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.