У Носівці відбувся захід зі вшанування пам’яті Спиридона Довгаля

29 березня 2019 року голова правління ГО «Українська Ініціатива» Юрій Косенко взяв участь в урочистому заході, що відбувся в місті Носівка (Чернігівська область) з нагоди вшанування пам’яті підполковника Армії УНР, громадського діяча Спиридона Довгаля, на честь якого на будівлі Носівської районної ради було встановлено меморіальну дошку.

Участь у заході взяли заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, голова Носівської районної ради Анатолій Красносільський, голова Носівської РДА Вікторія Вершняк, заступник голови Носівської РДА Олена Кундюба, представники громадськості.

Під час урочистого заходу Юрій Косенко виступив з промовою, у якій розповів про життєвий шлях незламного борця за незалежність України Спиридона Довгаля, процитував актуальні й сьогодні уривки з його статей. Наприклад, такий:

«І повстає передо мною в усю велич трагічне бездоріжжя й пристосування до чужих і ворожих концепцій українських колишніх провідників, які не почувають жодної відповідальності за своє поступування, за свої вчинки. Провідники сьогодні плюють на своє вчорашнє й зраджують ті маси, які пішли на їхній поклик змагатися. Стискається серце з болю, що ми в таку славну добу визвольного світанку, в добу повну героїчних вчинків і кривавих жертв розбурканої нації мали таких провідників. Де ж та віра в свою правду візьметься в мас, коли й далі йтиметься так? Де ж ті наші Мойсеї, які терпеливо перенесуть нарікання й навіть каменування розчарованих хвилевими поразками людей, що йшли шукати землі обітованої, але не покинуть до останньої хвилини, будучи пов’язаними одним стремлінням визволитися. А їх же не каменували! Їх висунули на чоло, спопуляризували, огорнули ореолом слави й лишилось тільки вибирати шляхи та йти одною стопою з революційною Україною» (З брошури «Поворот од соціялізму». Сприводу брошури В. Винниченка «Поворот на Україну», 1926 р.).

29-03-2019-2
29-03-2019-1
29-03-2019-3
29-03-2019-5
29-03-2019-4
previous arrow
next arrow
29-03-2019-2
29-03-2019-1
29-03-2019-3
29-03-2019-5
29-03-2019-4
previous arrow
next arrow


Вже після заходу вдалося досягнути домовленості з місцевими керівниками щодо проведення подальших культурно-просвітницьких заходів національно-патріотичного спрямування, поширення літератури в Носівському районі. Таким чином, було продовжено та поглиблено процес єднання прогресивних сил області у боротьбі за відстоювання Української Державності.

Правління ГО «Українська Ініціатива» висловлює щиру подяку активісту з Ічнянського району Євгену Зіничу та діячу родом з Ічнянщини Леоніду Шияну за своєчасну та незамінну допомогу у вирішенні надскладних логістичних процесів, — завдяки їхнім самовідданим зусиллям організації вдалося зробити цей ще один важливий крок і звести нанівець підступні задуми деяких морально звироднілих покручів. Саме такою є іманентна сутність Святої Ічнянської Землі — робити неможливе можливим заради перемоги Української Ідеї!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.