«Українська Ініціатива» надихала студентів ГІІМ прикладами земляків-африканістів

У Горлівському інституті іноземних мов (який переїхав до міста Бахмута, Донецька область) відбувся захід, присвячений українським вченим, котрі досліджували Африку — Юрію Шумовському, Борису Балінському та Ярославу Окуневському. Його провели 18 жовтня 2017 року члени правління ГО «Українська Ініціатива» Юрій Косенко та Ольга Тимчишин.

Іменем Юрія Шумовського, всесвітньо відомого археолога, названо один із найбільших музеїв на території Африки — музей у столиці Республіки Малі Бамако, він і створив цей музей, першим почав розкопки столиці давньої імперії Гана Кумбі-Сале, написав українською мовою популярну книжку «Під гарячим сонцем Африки».

Юрій Шумовський був українським патріотом, засуджував окупаційний радянський режим. Так само, як і Борис Балінський — вчений-біолог зі світовим ім'ям, котрий жив і працював у Південноафриканській Республіці, а на схилі життя, коли Україна відновила незалежність, передав свої унікальні колекції та надбання в подарунок Українській державі.

Ярослав Окуневський був єдиним українцем, котрий дослужився до звання контр-адмірала австро-угорського флоту, він був вченим-медиком, невтомним мандрівником і дослідником, автором унікальної книги «Листи з чужини», яку радив прочитати сам Іван Франко. В часи Українських Визвольних Змагань 1917–1921 рр. Ярослав Окуневський, не вагаючись, став на службу Україні, пожертвував усі свої чималі статки на те, щоб закупити за кордоном і привезти в УНР медикаменти для українських вояків. Долаючи неймовірні труднощі, йому вдалося закупити й доставити за призначенням 4 ешелони медикаментів. Решту свого життя він прожив у бідності й скруті.

На конкретних прикладах цих вчених студентам було показано, якими мають бути справжні українські науковці.

18-10-2017-4
18-10-2017-1
18-10-2017-2
18-10-2017-3
previous arrow
next arrow
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.