Резолюція круглого столу: «Звільнений Донбас: загроза реваншу сепаратистів»

Звільнені території Донбасу протягом останніх трьох років зазнали і продовжують зазнавати значних суспільно-політичних змін. Трагічні події, котрі розгорнулися внаслідок російської агресії, стимулювали громадянську активність патріотично налаштованої частини місцевого суспільства. На теренах Донбасу виникло багато нових громадських організацій та ініціатив, які, за підтримки держави, цілком здатні успішно протидіяти антиукраїнським силам та сприяти зміцненню української ідентичності в регіоні.

Однак наразі спостерігається зменшення ентузіазму серед значної частини громадських активістів, виникнення нових труднощів у їхній діяльності. Значною мірою це пов’язано з тим, що деклароване державою очищення влади є далеким від завершення на Донбасі, в окремих районах воно, фактично, не почалося. Склалася така ситуація, коли більшість чиновників зберегла свої посади зі старих часів, серед них трапляються такі особи, які брали участь в організації незаконних сепаратистських референдумів, неодноразово висловлювали антиукраїнські погляди або, формально визнаючи українську державу й терплячи факт її існування, активно просували ідеї «русского мира» виявляючи майже неприховану зневагу до всього українського. Під час формування громадських рад різних рівнів також дедалі більш помітною стає присутність у їхньому складі прихильників (прихованих або й відвертих) сепаратистських ідей, при цьому досить часто представники відомих патріотичних громадських організацій, позиція яких є явною й однозначною та спрямованою на підтримку саме української державності й ідентичності, виявляються зовсім або майже зовсім позбавленими можливості увійти до відповідних громадських рад.

Громадські організації та активісти досить часто стикаються з прихованим саботажем своєї діяльності. Багато з них мають складнощі з отриманням придатних для громадської діяльності приміщень, нерідко їхні ініціативи наштовхуються на приховану протидію (перенесення лекторіїв у незручні для відвідування локації, створення різноманітних логістичних труднощів). Непоодинокими є випадки фізичної протидії з боку ворожих по відношенню до України сил. У якості прикладу можна навести систематичне знищення патріотичних постерів на вітрині української книгарні «Еней» у Бахмуті, паплюження українських державних символів, антиукраїнські написи, пошкодження майна українських активістів, створення для них різноманітних перешкод та незручностей.

Окремий і надзвичайно важливий кластер проблем становлять проблеми у галузі культури й освіти. Йдеться про роботу музеїв, бібліотек, шкіл, різноманітних коледжів та інших установ культури й освіти. Дуже помітним є спадок доби радянського тоталітаризму, агресивна його присутність в експозиції більшості музеїв. Натомість, складові української історії, такі як боротьба за незалежність, життя місцевих борців за українську ідею, викриття злочинів комунізму й російського імперіалізму, дуже часто не знаходять належного висвітлення. Іноді музеї, бібліотеки та навчальні заклади стають осередками прихованої антиукраїнської пропаганди.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, вважаємо загрозу реваншу сепаратистських сил на підконтрольній Україні території Донбасу цілком реальною. Наразі йдеться про реванш прихованих, а іноді й відвертих, прибічників сепаратистів у вигляді зміцнення їхніх позицій на різноманітних державних посадах, спотворення громадської активності в регіоні, перетворення на фарс національно-патріотичного виховання та культурно-просвітницької діяльності, блокування ініціатив патріотичних сил та прихований саботаж з їхнього боку. Усе зазначене становить безпосередню загрозу для безпеки держави та значно ускладнює перспективу звільнення окупованих територій Донбасу.

Водночас ми далекі від тотального засудження діяльності усіх органів влади та державних установ в регіоні. Навпаки, наголошуємо на тому, що є й тривкі позитивні приклади їхньої діяльності та взаємодії з громадськими організаціями й активістами. Однак, ситуація, що склалася, вимагає вжиття більш рішучих заходів з боку обласних адміністрацій та центральних органів влади.

Тому ми звертаємося до:

Міністерства інформаційної політики України з вимогами:

  • якомога швидшого припинення мовлення сепаратистських та російських телеканалів на території Донбасу;
  • сприяння створенню мережі українських книгарень у містах регіону, оскільки попит на україномовні книжки не вдовольняється;
  • сприяння у проведенні постійних лекторіїв на теми, котрі можуть бути корисними для зміцнення української ідентичності регіону;
  • створення в регіоні представництв центрального апарату міністерства для безпосередніх зв’язків з громадськістю.

Міністерства культури України з вимогами:

  • здійснення кадрового оновлення та очищення керівництва закладів культури;
  • реалізації оновлення експозицій місцевих музеїв;
  • активнішої культурно-просвітницької діяльності з метою викриття злочинної сутності комунізму та російського імперіалізму;
  • створення в регіоні представництв центрального апарату міністерства для безпосередніх зв’язків з громадськістю.

Міністерства освіти і науки України з вимогами:

  • здійснення кадрового оновлення та очищення серед співробітників закладів освіти;
  • контролю за викладанням предметів саме українською мовою в номінально україномовних школах;
  • налагодження систематичних культурно-просвітницьких заходів у навчальних закладах за участю вітчизняних науковців та дослідників;
  • створення в регіоні представництв центрального апарату міністерства для безпосередніх зв’язків з громадськістю;
  • організації систематичних учнівських та студентських обмінів між навчальними закладами Донецької та Луганської областей та іншими регіонами країни.

Президента України та Кабінету Міністрів України з вимогами:

  • забезпечити підготовку місцевих управлінських кадрів шляхом відбору та подальшого навчання за межами регіону і наступного повернення в регіон представників патріотично налаштованої частини суспільства з метою подальшого їх призначення на ті чи інші управлінські посади.

За підсумками роботи круглого столу будуть підготовані та направлені у відповідні установи деталізовані звернення з розгорнутими й конкретизованими пропозиціями. Зокрема, до МВС буде надіслано листа з проханням здійснити особливий контроль над розслідуванням справ, пов’язаних із завданням моральної та матеріальної шкоди патріотично налаштованим представникам місцевого суспільства у зв’язку з тим, що подібні випадки трапляються дедалі частіше.

26.09.2017                                                                                                                                 м. Київ

One Reply to “Резолюція круглого столу: «Звільнений Донбас: загроза реваншу сепаратистів»”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.